Justitie zoekt 444 nieuwe werkkrachten

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zet een grote aanwervingsactie in gang. In één beweging worden 444 griffiers, dossierbeheerders en ander gerechtspersoneel gezocht voor alle mogelijke rechtbanken, parketten en hoven in ons land. Dat schrijft De Tijd woensdag. Met de aanwervingen geeft de minister gehoor aan de klaagzang over de nijpende onderbezetting bij Justitie.

Het voorbije half jaar publiceerde het departement geen enkele vacature voor aanwervingen, enkel nog voor mutaties en promoties. Het niet-vervangen van afgevloeid gerechtspersoneel leidde de voorbije maanden al tot grote achterstanden, afschaffing van zittingen, sluitingen van rechtbanken en een ongeziene nationale actiedag van magistraten en gerechtspersoneel.

De 444 vacatures moeten nu de nood lenigen in alle geledingen van justitie. Het effect zou volgens de krant duidelijk voelbaar moeten zijn: voor bepaalde griffiersfuncties worden ineens 16 tot 18 plaatsen opengesteld, zoals in de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en in de Franstalige rechtbank in Brussel.

Het moet snel gaan; wie zich kandidaat wil stellen voor een van de vacante jobs, moet dat binnen een maand melden. Veel selectieprocedures zullen elektronisch worden gevoerd.

Bron » De Standaard