“Zwaailicht nekte overval Habran op geldtransport”

De overval op het geldtransport in Borgworm in januari 1998 mislukte omdat Marcel Habran het zwaailicht te snel bovengehaalde uit de Volvo die het geldtransport volgde. Dat zegt beschermde getuige Rolando Cerri, die eraan toevoegde dat bij de overvallers toen paniek ontstond tijdens de aanval.

De verklaringen van Cerri brachten het onderzoek in een stroomversnelling, zei Jean-Claude Tahir, die het onderzoek leidde. Na zijn arrestatie voor een hold-up liet Cerri in 2002 weten dat hij met de gerechtelijke autoriteiten wilde samenwerken in ruil voor voordelen. Hij noemde toen al de namen van betrokkenen als Dalem, Kremer, Maréchal, Schraenen en Renson. In augustus van dat jaar werd de wet op beschermde getuigen van kracht en op 25 oktober kreeg Cerri extra bescherming.

“Hij wilde op 51-jarige leeftijd geen straf van 2,5 jaar meer uitzitten en onderhandelde met justitie over een statuut als beschermde getuige”, aldus Tahir. Cerri gaf toe dat er in 1995 contacten waren tussen Nicolas Geyer, Michel Anthemus en Léon De Staerke om een overval te plegen op een geldtransport van Brink’s.

Cerri zegt dat hij in 1996 gedurende meerdere maanden deelnam aan de voorbereidingen voor die overval. Volgens zijn versie van de feiten zouden Marcel Habran en Jean Renson door Nicolas Geyer op de hoogte zijn gebracht van de voorbereidingen. Thierry Dalem en Claude Kremer zouden vervolgens bij de groep zijn gekomen, ondanks de terughoudendheid van Geyer en Anthemus.

Sommigen zouden zich vervolgens teruggetrokken hebben uit het project wegens de gebruikte strategie. Volgens Cerri waren Dalem en Kremer, samen met Maréchal, Schraenen en Habran, betrokken bij de overval. De verklaringen van Cerri werden vergeleken met die van Lilo Scerra bij het begin van het onderzoek.

Alle beschuldigden ontkenden betrokkenheid. Hun alibi werden nagetrokken door de onderzoeker en zullen nog het onderwerp vormen van debatten. Morgen hoort de jury van het hof van assisen van Luik een reeks getuigenissen die verband houden met die van Cerri en Scerra. Onder meer de boekhandelaar van Florenville, die het alibi van Habran kan bevestigen, zal worden gehoord.

Bron » De Morgen