Marcel Habran vrijgepleit van overval Borgworm, zegt advocaat

De Luikse kamber van inbeschuldigingstelling (KI) heeft donderdag het beroep verworpen dat werd ingesteld door het parket tegen de voorlopige invrijheidstelling van Marcel Habran. De man zit al geruime tijd in voorhechtenis op verdenking van mededaderschap aan een overval met dodelijke afloop op een geldtransport. Habran wordt volgens zijn advocaat door de KI vrijgepleit van deze feiten. Hij blijft echter in voorhechtenis in verband met feiten die zouden zijn gepleegd in het groothertogdom Luxemburg.

De Luikse zware jongen Marcel Habran (69) zat bijna een jaar in voorhechtenis op verdenking van deelname aan een gewapende overval op een geldtransport in januari 1998 in Borgworm. Daarbij werden twee geldkoeriers gedood. Van zijn vijf medeverdachten in dit dossier zitten er momenteel nog twee in voorhechtenis. Alle verdachten ontkennen echter hun betrokkenheid.

Hun advocaten betwisten de volgens hen tegenstrijdige verklaring van een door het gerecht beschermde getuige. Bovendien blijken DNA-analyses negatief te zijn. Habran, die al herhaaldelijk werd veroordeeld wegens zware criminaliteit, zegt al geruime tijd te hebben gebroken met het milieu. Het Luikse parket beschouwt hem echter nog altijd als een centrale figuur in de Luikse onderwereld.

Habran blijft voorlopig in de cel wegens zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks recente gewapende overvallen in het hertogdom Luxemburg. De man wordt ervan verdacht observaties te hebben uitgevoerd in voorbereiding van een overval op een grootwarenhuis. Zijn advocaat maakt zich sterk dat ook deze beschuldigingen niet gefundeerd zijn. Eerder deze maand werden in het kader van dit onderzoek drie nieuwe arrestaties verricht van mannen die verdacht worden van bendevorming.

Bron » Gazet van Antwerpen