Pro-Deoadvocaat niet langer gratis

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil een pro-Deoadvocaat gedeeltelijk betalend maken. Dat meldt onder meer De Morgen. Volgens de nieuwsberichten dient de minister volgende week vrijdag een wetsontwerp in over de hervorming van de gratis rechtsbijstand. De meest opvallende maatregel is de invoering van remgeld. Het precieze bedrag per bijstand zou wel nog niet vastliggen.

De maatregel moet het pro-Deosysteem betaalbaar houden. “Het invoeren van remgeld is een van de manieren om rechtszoekenden te responsabiliseren”, zegt het kabinet-Turtelboom. “Net zoals dat bij Volksgezondheid gebeurd is. Zo werd de overconsumptie afgeremd.”

Het middenveld is bezorgd over de maatregel. Meer dan dertig organisaties scharen zich achter een petitie om een gratis en kwaliteitsvolle juridische bijstand voor iedereen te behouden. Bij de deelnemers zitten onder meer het ABVV en ACV, de Gezinsbond, Pax Christi en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Bron » De Morgen