“Hervorming pro-Deo ondermijnt recht op verdediging”

Oppositiepartij Groen vreest dat de armsten het slachtoffer zullen zijn van de hervorming van het pro-Deosysteem die door de ministerraad is goedgekeurd. Ook de N-VA heeft haar bedenkingen. De ministerraad keurde de hervorming van het pro-Deosysteem van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) goed. Daarin staat onder meer dat wie een pro-Deoadvocaat wil in de toekomst remgeld zal moeten betalen. Volgens de minister is het huidige systeem stilaan onbetaalbaar.

Oppositiepartijen N-VA en Groen zijn niet tevreden over de plannen. Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) heeft het over een budgettaire operatie die alleen maar de symptomen aanpakt, terwijl haar groene collega Stefaan Van Hecke vindt dat de hervorming het recht op verdediging ondermijnt.

Smeyers haalt onder meer aan dat de plannen “lichtzinnig en eindeloos procederen niet tegengaan”. Ze vindt de invoering van remgeld ook niet sociaal en meent dat het de werkingslast zal verhogen. Stefaan Van Hecke vindt dat het plan van de minister schadelijk is voor de kwaliteit van de juridische bijstand. “Mensen met minder geld zijn daarvan het eerste slachtoffer.”

Hij benadrukt dat juridische bijstand een sociaal grondrecht is dat “niet in de eerste de beste budgetoefening kan sneuvelen. In een democratie bespaar je niet op de rechtsstaat”, stelt Groen.

De partij erkent dat het systeem een hervorming kan gebruiken en dat de misbruiken ervan moeten worden aangepakt. De groenen hopen dat de minister haar plan intrekt en in samenspraak met de actoren een nieuw voorstel uitwerkt. Ook Smeyers roept Turtelboom op de dialoog met de betrokkenen voort te zetten.

De hervorming stuitte eerder al op protest van de Orde van de Vlaamse Balies en de armoedeverenigingen. De Vlaamse advocaten dreigden ermee om geen bijstand meer te geven als het plan niet aangepast wordt. Ook zij vinden dat de overheid het recht op juridische bijstand moet waarborgen.

Bron » De Standaard