Politie kan verboden wapens niet kwijt

De vernietiging van illegale wapens heeft vertraging opgelopen. Daardoor weet de politie geen blijf met de meer dan 60.000 geweren en tonnen munitie die ze inzamelde sinds de nieuwe wapenwet van kracht werd.

“Enkele commissariaten zijn tikkende tijdbommen”, zegt Willy Baugniet van de politievakbond NSPV. Volgens de afgevaardigde is de nieuwe wapenwet acht maanden geleden zodanig ondoordacht ingevoerd, dat we ons zorgen moeten maken over de veiligheid van de agenten.

“Veel commissariaten kampen met plaatsgebrek. Daardoor worden de verboden wapens en munitie overal gedropt. Niet alleen op de daarvoor voorziene plaatsen, maar ook in lege cellen of in chauffagehokken.”

De federale wapendienst van het ministerie van Justitie geeft toe dat er een probleem is. “Vooral de vernietiging van de munitie verloopt moeilijk. De ontmijningsdienst DOVO mag zo’n grote hoeveelheid kogels niet vernietigen door onze strenge veiligheidsmaatregelen. We hebben nu een overeenkomst gesloten met een firma in Duitsland, maar we moeten in afwachting de munitie opslaan bij de militairen in Bertrix. Dat vraagt tijd. We kunnen toch niet elke dag met een camionette met een paar kogels naar Bertrix rijden”, vraagt diensthoofd Filip Ide cynisch.

Ide begrijpt dat agenten die soms oude en gevaarlijke munitie liever kwijt zijn. “Maar we moeten door die zure appel heen bijten.”

Bron » De Standaard