Zeven arrestaties bij onderzoek naar wapenhandel

De Brusselse Federale gerechtelijke politie (FGP) heeft vanochtend zeven verdachten opgepakt in een gerechtelijk onderzoek naar illegale wapenhandel. Dat meldt het Brusselse parket. De verdachten zijn Belgen en Oost-Europeanen, die allemaal tussen 45 en 55 jaar oud zijn.

Ze werden opgepakt bij vijftien huiszoekingen in Brussel, Nijvel, Tubeke, Charleroi en Luik, waarbij ook een 50-tal vuurwapens in beslag zijn genomen.

Het gaat onder meer om handvuurwapens maar ook om riotguns en oorlogswapens. “Die wapens werden op twee manieren aangekocht”, zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. “Een deel werd aangekocht bij erkende wapenhandelaars.

Omdat de verdachten geen wapenvergunning hadden, werden de wapens eerst onbruikbaar gemaakt. Eenmaal ze het wapentuig in handen hadden, maakten ze de wapens opnieuw gebruiksklaar. Daarnaast kochten de verdachten ook wapens via het ‘gewone’ illegale circuit.”

Het gerechtelijk onderzoek naar de bende begon eind 2010 toen de FGP informatie kreeg over haar bestaan en werking. Het maandenlange onderzoek leidde vandaag uiteindelijk tot de huiszoekingen. Daarvoor werd een honderdtal agenten ingezet, onder meer agenten van de speciale interventie-eenheden van de federale politie.

De zeven verdachten worden op dit moment verhoord door de speurders en zullen daarna voor de onderzoeksrechter verschijnen met het oog op hun aanhouding. De meesten van hen waren al gekend door politie en gerecht en hadden eerdere veroordelingen opgelopen, onder meer voor diefstal. Eén van de verdachten is een erkende wapenhandelaar.

Bron » De Morgen