Michèle Martin mogelijk dinsdag opnieuw vrij

Michèle Martin kan dinsdag opnieuw op vrije voeten komen. Martin was in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar betrokkenheid in de zaak-Dutroux. Het Openbaar Ministerie kan nog tot dinsdagmiddag cassatieberoep aantekenen, maar verwacht wordt dat dat niets zal uithalen.

Vorige week werd het vierde verzoek tot de vervroegde vrijlating van Michèle Martin ingediend. De strafuitvoeringsrechtbank zou oorspronkelijk op 12 mei een oordeel vellen, maar heeft nu vervroegd in het voordeel van Martin beslist. Dat heeft de procureur-generaal van Bergen bevestigd.

Het Openbaar Ministerie liet intussen weten dat het niet akkoord is met de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank. Het heeft nu tot dinsdagmiddag 16 uur de tijd om in cassatieberoep te gaan tegen de uitspraak en zal dat hoogstwaarschijnlijk ook doen.

Doet het dat niet, dan komt Martin onmiddellijk vrij. Het cassatieberoep richt zich evenwel enkel op vormelijke fouten. De kans dat die zullen worden aangetroffen en de vrijlating zal worden ingetrokken, is eerder klein. Het beroep werkt wel opschortend: áls er cassatieberoep komt, blijft Martin veertien dagen langer in de cel.

Als Martin vrijkomt, gebeurt dat onder strikte voorwaarden. Zo mag ze geen contact hebben met de slachtoffers of hun families. Ook mag ze niet in de buurt van de plaatsen komen die verband houden met de misdrijven. Concreet gaat het over Hasselt, de kust en de provincie Luik.

Voorts moet Martin haar schadevergoeding blijven betalen en mag ze geen contact hebben met de media. Joris Vercraeye, advocaat van de familie Lambrecks, heeft de feiten intussen bevestigd. Advocaat Olivier Haenecour liet zijn ongenoegen al blijken over een mogelijk vervroegde vrijlating. “Martin heeft nooit oprecht spijt betoond over haar daden”, aldus Haenecour.

Martin, geboren in 1960, zit al sinds 1996 in de cel. Ze was de echtgenote van Marc Dutroux en werd in augustus 1996 aangehouden voor medeplichtigheid aan de misdrijven van de bende van Dutroux, onder meer ontvoering, seksueel misbruik en moord.

Martin werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en zat intussen de helft van haar straf uit. Martin werd in 1989 al veroordeeld voor verkrachting van minderjarige meisjes. Ze kreeg toen een celstraf van vijf jaar, maar werd in 1992 vervroegd vrijgelaten door toepassing van de Wet Lejeune.

Bron » De Standaard