Politie schiet Murat Kapllan neer tijdens inbraakpoging

Topgangster Murat Kapllan (42) werd gisterochtend door een politie-inspecteur neergeschoten toen hij samen met een kompaan inbrak in een houtbedrijf in Londerzeel. Kapllan, die verschillende zware overvallen op zijn kerfstok heeft, werd geraakt in de linkerwang en raakte zwaargewond.

Een marktkramer uit Mechelen zag gisterochtend iets voor zes uur op een zijweg van de A12 in de richting van Brussel hoe twee dieven bij het bedrijf Amerhout een witte bestelwagen vollaadden met houten planken. “Kapllan en zijn kompaan, een jongeman van 25 uit Namen, hadden een gat in de omheining van het houtbedrijf gemaakt”, vertelt parketmagistraat Johan Van Laethem van het Brusselse parket.

“Kapllan stond klaar om te vertrekken toen de politiepatrouille aankwam. De dieven hadden hun bestelwagen volgeladen met planken tropisch hardhout, die vier euro per meter kosten. Kapllan, die achter het stuur zat, stapte uit en haalde een 9 mm-pistool uit zijn broeksriem toen hij de politiepatrouille zag.”

De politieagenten aarzelden niet en losten één schot. Kapllan werd in de linkerwang geraakt en zwaargewond overgebracht naar het AZ-VUB in Jette. Hij werd geopereerd en verkeert niet langer in levensgevaar. Een deel van zijn kaak werd verbrijzeld. Zijn kompaan probeerde nog te vluchten maar werd door een bijgeroepen politiepatrouille overmeesterd.

Voorwaardelijk vrij

De ooit zo gevreesde gangster en ontsnappingskoning is nu niet meer dan een gewone kruimeldief. Kapllan was sinds twee jaar voorwaardelijk vrij na een opeenstapeling van veroordelingen voor diefstallen en geweldplegingen. In 1993 ontsnapte Kapllan op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Sint-Gillis, samen met Basri Bajrami en Philippe Lacroix van de bende van Patrick Haemers.

Sinds zijn vrijlating beperkte Kapllan zich tot de kleinere criminaliteit. Eind 2003 werd hij in de Carrefour van Drogenbos bij Brussel door een winkeldetective betrapt op het stelen van een tiental cd’s. De gangster werd toen ter beschikking gesteld van het parket maar de dag nadien opnieuw vrijgelaten. Volgens zijn advocaat Hein Diependaele ging het niet om een diefstal maar om een misverstand.

Kapllans kompaan was nog niet gekend bij het gerecht. Hij werd gisteravond verhoord door de Brusselse onderzoeksrechter Gruwez. Kapllan zelf was gisteren nog niet in staat om verhoord te worden.

De gangster riskeert opnieuw jaren achter de tralies te belanden. “Het gaat om diefstal met geweld, op heterdaad, in bende, met vertoon van wapens en bij nacht. Dat is een van de zwaarst mogelijke kwalificaties”, zegt parketmagistraat Van Laethem. “Hij was voorwaardelijk vrij maar we moeten nu onderzoeken voor welke eerdere veroordelingen Kapllan nog een celstraf zal moeten uitzitten. Daarbij komt dan nog de straf voor dit feit.”

Zelfverdediging

De politie-inspecteur die Kapllan neerschoot, deed dat uit wettige zelfverdediging en zal zich niet moeten verantwoorden. De inspecteurs raakten niet gewond en werden gisteren opgevangen door het stressteam van de federale politie.

Bron » Het Nieuwsblad