Het onwaarschijnlijke parcours van Murat Kapllan

Murat Kaplan is van Albanese afkomst. Hij wordt in Italië geboren en emigreert samen met zijn ouders op jonge leeftijd naar België. Hier groeit hij op in Anderlecht in de sociale wijk “Het Rad”.

In oktober 1980 wordt Kapllan een eerste keer opgepakt, na een vechtpartij in Mechelen waarbij een dode valt. Kapllan wordt veroordeeld, maar vlucht al snel een eerste keer uit de gevangenis. Het begin van een jaren durend kat-en-muisspel met de politie.

Er doen geruchten de ronde dat Kapllan lid is van de Bende van Nijvel. Hij geeft zich aan om die verhalen te ontkennen. Kapllan is er fier op dat hij nooit iemand gedood heeft. Kapllan pleegt een hele reeks overvallen en diefstallen van luxewagens.

Hij wordt vaak opgepakt, maar ontsnapt al even vaak. In 1988 wordt Kapllan voorgoed een legende. Hij slaagt erin in een cel bij de Brusselse rijkswacht zijn handboeien en de deur van de cel open te krijgen. Hij ontsnapt in een witte Fiat Panda van de rijkswacht. Een uur later belt hij de politie om te zeggen waar ze de wagen kan vinden.

In mei 1993 ontsnapt Kapllan met Lacroix en Bajrami uit de gevangenis van Sint-Gillis. Na die spectaculaire ontsnappingspoging probeerde Kapllan nog zes keer te ontsnappen op verschillende manieren. Hij zaagt de tralies van zijn cel door, laat explosieven binnen smokkelen. Het lukt nooit meer. In april 2003 komt Kapllan vrij onder voorwaarden.

Hij slaagt er niet in uit de problemen te blijven. Hij wordt neergeschoten bij een inbraak op een houthandel. Hij moet nu ten minste tot 2007 in de cel om zijn resterende straf uit te zitten. Allicht wordt hij voor de feiten van gisteren ook zwaar veroordeeld.

Bron » De Standaard