CCC-lid Sassoye en RTBF-journaliste aangehouden in terreuronderzoek

CCC-kopstuk Bertrand Sassoye en drie andere personen, waaronder een journaliste van de RTBF, zijn donderdagnacht door de onderzoeksrechter aangehouden. De vier zijn opgepakt zijn in het kader van een terrorisme-onderzoek. Zij worden beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie, meer bepaald de Partito Comunista Politico-Militare (PCPM) die vorig jaar in Italië is opgerold. Dat meldt het federaal parket.

De drie mensen die naast Sassoye zijn aangehouden, zijn RTBF-journaliste Wahoub Fayoumi, de gekende gangster Constant Hormans en de Libanees Abdallah Ibrahim Adballah. De vier werden donderdag opgepakt na een onderzoek dat maanden in beslag nam en begonnen was in februari 2007 toen in Italië vijftien leden van de PCPM werden opgepakt. Die bereidden verschillende aanslagen voor, onder meer op politicus en zakenman Silvio Berlusconi.

In de pers werd toen gewag gemaakt van banden tussen de Italiaanse arrestanten en mensen die in België verbleven. Belgische speurders trokken daarop naar Italië en vonden in het Italiaanse dossier inderdaad sporen van die contacten. Een van de personen met wie de Italianen in contact stonde, bleek oud-CCC-kopstuk Betrand Sassoye.

Uiteindelijk vielen de speurder van de terrorisme-cel van de federale politie donderdag dan binnen op een tiental plaatsen om daar huiszoekingen uit te voeren. Daarbij namen ze veel documenten in beslag, maar zouden ze ook materiaal gevonden hebben om springtuigen te fabriceren. Bertrand Sassoye werd opgepakt in Brasserie Verschueren in Sint-Gillis en korte tijd later werden ook Constant Hormans, Wahoub Fayoumi en de Libanees Abdelkader in de boeien geslagen.

Het gerecht voerde ook een huiszoeking uit bij de RTBf, waar Fayoumi werkte, en nam haar computer in beslag. Het viertal is in de loop van donderdagavond en -nacht verhoord door onderzoeksrechter Bernardo-Mendes die besloot hen aan te houden. Ze moeten nu binnen de vijf dagen verschijnen voor de raadkamer.

Bron » De Morgen