Organisaties waarschuwen voor versoepeling wapenwet

Amnesty International Vlaanderen, Pax Christi Vlaanderen, Projecto Gato en Vrede vzw, samen verenigd in het Vlaamse Netwerk Lichte Wapens (VNLW), waarschuwen vrijdag voor de versoepeling van de wapenwet. Die wet wordt momenteel besproken in de Commissie Justitie en daar gaan stemmen op om onder meer de duur van de vergunning te verlengen.

Het parlement keurde de nieuwe wapenwet goed op 8 juni 2008. Aanleiding was de schietpartij die Hans Van Themsche op 11 mei 2006 aanrichtte in Antwerpen. Alle vuurwapens werden verboden, tenzij men van de gouverneur een vergunning krijgt. Binnen de Commissie Justitie circuleren er momenteel verschillende voorstellen om de wet te versoepelen.

Zo gaan er onder meer stemmen op om de vergunning oneindig te maken, in plaats van voor de huidige termijn van vijf jaar. Daarnaast zou ook passief wapenbezit mogelijk worden. Het gaat om het bezit van wapens zonder reden (bijvoorbeeld jagen), waardoor onder meer wapens-erfstukken in de familie zouden kunnen blijven. Het VNLW waarschuwt voor de versoepeling: “Hoe meer wapens, hoe meer slachtoffers”, luidde het vrijdag.

Bron » De Standaard