Turtelboom wil telefoontap mogelijk maken voor inbreuken op wapenwet

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) wil dat telefoontap ook mogelijk wordt voor het opsporen van inbreuken op de wapenwet. Dat heeft ze woensdag in de bevoegde Kamercommissie gezegd in antwoord op een vraag van Kristof Waterschoot (CD&V). Aanleiding voor de vraag was het familiedrama in Bilzen.

Artikel 90ter van het wetboek van strafvordering lijst een reeks misdrijven op waarvoor een onderzoeksrechter een mandaat kan afleveren voor een telefoontap. Inbreuken op de wapenwet zijn daar niet bij. “Wel wordt de wet op het in-, uit- en doorvoeren van wapens vermeld, maar dan moet er telkens een internationaal aspect aan de zaak zijn”, verduidelijkte het CD&V-Kamerlid in de commissie Binnenlandse Zaken. Turtelboom bevestigde.

“In gerechtelijke dossiers waarbij de dadergroep niet als een criminele organisatie kan worden gekenmerkt, kan het onderzoek naar het verhandelen van wapens binnen onze landsgrenzen dus niet met een telefoontap worden ondersteund. In zulke dossiers is het evenmin mogelijk om de bijzondere opsporingstechnieken toe te passen, zoals een infiltratie”, preciseerde het Open Vld-regeringslid.

De minister wees erop dat een werkgroep met experten in 2007 al heeft voorgesteld om de lijst aan te passen en er ook de inbreuken op de wapenwet aan toe te voegen. Dat is echter nooit gebeurd. Turtelboom wil dat nu wel doen. “Ik wil alle mogelijkheden hebben om hiertegen op te treden. Wij zien een toename van het aantal wapens, zeker van zware wapens”, argumenteerde ze.

Bron » De Standaard