Wapenwet wordt vandaag nog ondertekend

Het Paleis zal vandaag nog de wapenwet ondertekenen. Dat werd vrijdag vernomen bij de woordvoerster van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), na afloop van de Ministerraad. Daar werd ook een akkoord bereikt over het opmaken van een lastenboek rond de helikopternetten in de gevangenissen, om ontsnappingen te voorkomen.

De aanpassing van de wapenwet werd eind vorige maand in de Senaat goedgekeurd. De aanpassing verlengt de amnestieperiode voor de regularisatie van wapens tot 31 oktober volgend jaar. De wet moest nog worden ondertekend door de koning. Minister Onkelinx had in enkele kranten aangekondigd dat ze er bij premier Guy Verhofstadt op zou aandringen de kwestie bij de koning aan te kaarten.

“Het Paleis heeft laten weten dat de wapenwet vandaag wordt ondertekend”, stelt Onkelinx’ woordvoerster. Ze wijst er ook op dat de zienswijze van de minister op instemming kon rekenen bij de leden van de Ministerraad.

Eerder op de dag had grondwetspecialist Paul Van Orshoven ook gesteld dat het ondertekenen van de wapenwet wat hem betreft geen probleem kon zijn. “Ik kan me niet inbeelden dat het parlement de regering tot verantwoording wil roepen voor een wet die datzelfde parlement al heeft goedgekeurd”, zei hij op de VRT-radio.

Voorts raakten de regeringsleden het er over eens een lastenboek op te stellen over de plaatsing van helikopternetten in gevangenissen. Het zou daarbij gaan om stalen kabels die op twee verschillende hoogtes worden geplaatst: horizontale kabels op acht meter hoog en verticale kabels op twaalf meter.

Dat systeem zou in Franse gevangenissen worden gebruikt en kost, volgens een bericht in De Morgen, 250.000 euro per binnenplaats. Het voordeel van het systeem zou zijn dat helikopters niet kunnen landen en dat het niet mogelijk is aan een touw af te dalen om bijvoorbeeld gedetineerden te helpen of wapens te bezorgen.

Bron » De Standaard