Akkoord over versoepeling wapenwet

Wie een wapen erft, zal dat mogen bijhouden, op voorwaarde dat er geen munitie in huis is. Na maanden overleg hebben de regeringspartijen (CD&V, CDH, PS, Open VLD en MR) een akkoord bereikt over een nieuwe wapenwet. Het parlement keurde de oude, strenge wapenwet goed op 8 juni 2006. Aanleiding was de schietpartij die Hans Van Themsche op 11 mei 2006 aanrichtte in Antwerpen.

Nu wordt de wet versoepeld: een wapenvergunning kan in de toekomst voor onbepaalde duur worden uitgereikt. Nu moet iedereen die een wapen bezit, daarvoor om de vijf jaar een vergunning van de gouverneur krijgen.

Mensen die een wapen erven, zullen dat wettig kunnen bezitten als ze geen munitie in huis hebben. Ook ex-jagers en ex-sportschutters zullen onder die voorwaarden hun wapen in huis mogen houden. Een pak meer mensen heeft zo in de toekomst een legaal gebruiksklaar wapen in huis.

De wet bevat ook enkele verstrengingen. Verkoop via het internet wordt verboden en minder ex-veroordeelden zullen een vergunning kunnen krijgen.

Senator Geert Lambert (Vl.Pro) is niet te spreken over het akkoord om de wapenwet te wijzigen. “Het is werkelijk schandalig dat deze meerderheid, die er nog niet in slaagde om één enkele beleidsmaatregel te nemen, wel een akkoord vindt om vrij wapenbezit opnieuw toe te laten.”

Het akkoord van de meerderheid voorziet nu dat wie een wapen erft dat ook mag houden, op voorwaarde dat er geen munitie in huis is. Dat is volgens Lambert echter ook al in de huidige wet zo, alleen moet dat wapen dan wel onbruikbaar worden gemaakt. “Wapenbezitters moeten een keuze maken: ofwel wil men een wapen in huis en dan moet men een vergunning aanvragen, ofwel kiest men voor een ongevaarlijk decoratiestuk, waar men dan wel niet mee kan schieten.”

“De geplande goedkeuring van deze amendementen brengt ons terug in het pre-Van Themsche-tijdperk. Het bezit van een wapen zonder vergunning wordt opnieuw mogelijk en het zal niet moeilijker worden om munitie aan te kopen. Eens een wapen in de samenleving belandt, wordt de kans dat het eruit verdwijnt quasi nihil. De wapenlobby haalt bij deze zijn slag thuis.”

Bron » De Standaard