Slordige wapenbezitters hebben tot vannacht

De amnestieregeling voor wapenbezitters loopt vrijdag om middernacht af. Een 700.000-tal wapens kwam boven water. “De jongste dagen loopt het hier opnieuw storm”, zegt Luc Maes, arrondissementscommissaris bij de provincie Antwerpen. De provinciebesturen zijn verantwoordelijk voor het uitreiken van de vergunningen.

Maes begrijpt veel wapenbezitters niet. “De amnestieregeling in het kader van de nieuwe wapenwet is al drie keer verlengd, we zijn nu meer dan twee jaar bezig, sinds juni 2006.” Vrijdag om middernacht gaat de brievenbus onherroepelijk dicht.

Maes merkt wel op dat er veel aanvragen binnenkomen voor een vergunning voor passief wapenbezit. “Mensen die een wapen als erfstuk aan de muur hadden hangen, moesten dat volgens de wapenwet eerst inleveren, iets wat veel mensen niet wilden”, aldus nog Maes. “Nadien is de wet gewijzigd en mochten ze dat wapen houden. Maar ze krijgen nu geen vergunning om munitie aan te kopen. Over die wijziging is misschien iets te weinig gecommuniceerd.”

Maes is er geen voorstander van om de deadline van de amnestieregeling nog eens op te schuiven. “Wapenbezitters hebben nu echt wel voldoende tijd gekregen.” Luc Brees, secretaris-generaal van het Koninklijk Verbond van Belgische Schuttersverenigingen, treedt hem daarin bij.

Of de amnestieregeling een succes was, is onduidelijk. Volgens de laatste gepubliceerde cijfergegevens van het ministerie van Justitie zijn er ondertussen zo’n 210.000 wapens vernietigd, geregulariseerd of in regularisatie. Terwijl er meer dan 700.000 wapens in het Centraal Wapenregister van de overheid staan geregistreerd. Veiligheidsexpert Brice De Ruyver vermoedt zelfs dat er zo’n 2miljoen wapens in ons land circuleren.

Het Verbond van Schuttersverenigingen betwist die schattingen en ook het cijfer van 700.000 wapens. Zo zouden sommige wapens dubbel geregistreerd zijn.

De politie geeft toe dat niet elk illegaal wapen hiermee boven water is gekomen maar juicht toe dat de spelregels duidelijker worden. Wie dan nog een wapen heeft maar geen vergunning, is strafbaar. De wet voorziet geldboetes tot 25.000euro en gevangenisstraffen tot 5 jaar.

En wapeneigenaars die maandag pas wakker schieten? “Die personen kunnen wij juridisch niet meer helpen. Ik raad ze alsnog aan hun wapen aan te bieden in het plaatselijke politiekantoor”, aldus Luc Maes.

Bron » De Standaard