Zelfs Mickey Mouse heeft een wapen in België

Er circuleren in ons land duizenden wapens zonder dat er ook maar enige controle op is. Dat komt omdat het centraal wapenregister nog altijd een complete puinhoop is. De opeenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken beloven al jaren beterschap.

Terwijl de wapeninvoer in ons land jaar na jaar toeneemt, blijkt het centraal wapenregister elk jaar een grotere puinhoop te worden. Sinds de hervorming van de wapenwet in 2006 zijn gebruikers verplicht hun wapen te laten registreren. Maar de databank die daarvoor werd opgestart is een complete chaos.

Een pak wapens staat fout geregistreerd, sommige zelfs op naam van Mickey Mouse. Enkele jaren geleden stonden er ook nog 47.300 wapenbezitters in die al lang overleden waren en intussen is de situatie alleen maar verergerd.

De opeenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken beloven al jaren om de situatie recht te trekken, maar telkens wordt de deadline opgeschoven. Eerst naar 2006, daarna naar 2007 en 2008. Begin dit jaar luidde het dat er ten laatste tegen september 2009 een proefversie zou klaar zijn. Maar ook die laat voorlopig nog op zich wachten.

“Intussen is de toestand zo erg, dat Binnenlandse Zaken zelfs weigert te antwoorden als we naar een stand van zaken vragen”, zegt senator Geert Lambert (SLP) die het dossier opvolgt. “Het gevolg is dat er in ons land duizenden wapens circuleren zonder ook maar enige vorm van controle. En dat terwijl er volop misdrijven gepleegd worden.” De nieuwe deadline zou nu 2010 zijn. “Maar ook die wordt intern al in twijfel getrokken”, weet Lambert.

Praktisch gezien zijn het vooral de provincies die moeten zorgen voor de toevoer van gegevens voor het centraal wapenregister. Maar die beschikken niet over voldoende capaciteit om de toevloed aan vergunningsaanvragen te verwerken. Tegen 2011 zouden de provincies om de vijf jaar hun wapenbezitters moeten controleren. Maar zolang er geen personeelsversterking komt, lijkt ook dat een onmogelijk opdracht.

Ook vandaag wordt er nauwelijks gecontroleerd. Heel wat politiezones hebben naar eigen zeggen andere prioriteiten, met alle gevolgen vandien. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) kon gisteren niet reageren.

Bron » De Standaard