Wapenwet wordt herzien

Na zes maanden palaveren hebben CD&V, CDH, PS, Open VLD en MR een akkoord bereikt over de nieuwe wapenwet. De vergunning wordt van onbepaalde duur.

Wie een wapen erft mag dat houden, mits er geen munitie in huis is. Verkoop van wapens via internet wordt verboden. Dat schrijven de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag.

De wapenwet kwam tot stand na de racistische moorden van Hans Van Themsche. Nog voor hij voor assisen kwam, wilde het parlement de wet echter alweer versoepelen. Zo wordt een wapenvergunning in de toekomst van onbepaalde duur. Nu moet iedereen die een wapen bezit daarvoor een vergunning van vijf jaar van de gouverneur krijgen.

Ook zullen mensen die een wapen erven dat wettig kunnen bezitten als ze geen munitie in huis hebben. Ook ex-jagers en ex-sportschutters zullen onder die voorwaarden hun wapen in huis mogen houden. Veel meer mensen zullen dus in de toekomst een gebruiksklaar wapen in huis kunnen hebben dan nu het geval is.

De wet bevat ook enkele verstrengingen. Verkoop via het internet wordt verboden en minder ex-veroordeelden zullen een vergunning kunnen krijgen.

Bron » De Standaard