Kamercommissie laat wapenbezit zonder munitie toe

De Kamercommissie Justitie heeft woensdag een aantal aanpassingen aan de wapenwet goedgekeurd. Belangrijk is de regeling dat wie een wapen erft, dat onder bepaalde voorwaarden ook mag houden, mits hij geen munitie in huis heeft.

Ook de erkenningen en vergunningen worden van onbepaalde duur. De stemming over het geheel vindt morgen plaats, na afloop van de plenaire vergadering. De stemming in plenaire volgt mogelijk op 10 juni.

Na de moordpartij van Hans Van Themsche in Antwerpen wijzigde de paarse regering snel de wapenwet. Die maakte elk wapen vergunningsplichtig. Bovendien moet de vergunning om de vijf jaar opnieuw worden aangevraagd.

Een van de belangrijkste aanpassingen die woensdag groen licht kregen, houdt in dat een wapen zonder munitie onder bepaalde voorwaarden toegelaten wordt.

Het gaat daarbij vooral om erfgenamen, vroegere jagers en sportschutters en personen die reeds een wapen in hun bezit hadden voor 8 juni 2006. Het heeft dus alleen betrekking op mensen die vroeger legaal wapens voorhanden hadden en dus niet voor nieuwe aankopen.

Ook worden erkenningen en vergunningen, met uitzondering van de wapendrachtvergunningen, in principe voor onbepaalde duur. Wel is het zo dat om de vijf jaar elke wapenbezitter en om de zeven jaar elke wapenhandelaar of tussenpersoon moet worden gecontroleerd.

De verkoop van wapens via het internet wordt moeilijker. Dat moet een aantal veilingsites, waarop nu allerhande wapentuig te koop is, aan banden te leggen. Daarnaast wordt ook de nachtkijker toegevoegd aan de lijst van verboden wapens.

Bron » De Standaard