Misschien schieten Belgen laat in actie

In de politiezones rond Diest, Aarschot en Tienen is het niet overdreven druk rond de wapenwet. Maar, de kans bestaat dat de Belg echt pas op het laatste moment in actie schiet.

Bij de politie van de zone Demerdal zagen ze eind vorig jaar al heel wat wapens binnenkomen. “We vermoeden dat we het leeuwendeel gehad hebben”, klinkt het daar. “De jongste weken van 2007 zagen we honderden wapens binnenkomen, terwijl dat nu veeleer sporadisch gebeurt. Ik denk dat we per week nog zo’n vijf stuks binnen krijgen.”

“Misschien gaat bij sommige mensen nu toch nog een lichtje branden: Oei, ik heb nog enkele illegale wapens liggen. Maar dat is koffiedik kijken natuurlijk. Momenteel is het hier alleszins geen overrompeling.”

Ook bij de politiezone Tienen-Hoegaarden is het allesbehalve een toeloop. Al merken ze op het politiecommissariaat wel dat de telefoon wat vaker rinkelt dan anders. “Heel wat mensen bellen om informatie over de regularisatieperiode. Maar meestal blijft dat bij een telefoontje. We zien slechts bij mondjesmaat wapens binnenkomen. Al moet ik toegeven dat dat sinds vorige week toch stilaan weer wat vaker gebeurt.”

“Doorgaans krijgen we hier amper enkele wapens per maand binnen, maar sinds vorige week is dat aantal weer wat toegenomen. Vrijdag zou het natuurlijk nog wel eens druk kunnen worden. De Belg wacht toch altijd graag tot de laatste dag om in actie te schieten.”

Bij de politie van Aarschot krijgen ze haast geen wapens meer binnen. “Ik denk dat alle Aarschottenaars hun wapens al hebben binnengebracht”, klinkt het bij de politie. “De regularisatieperiode loopt natuurlijk al een hele tijd. Begin dit jaar kregen we nog bij mondjesmaat de laatste wapens binnen, maar nu is dat eigenlijk bijna nihil.”

Bron » De Standaard