Brusselse gerecht laat weer fraudezaak verjaren

Een 15-tal verdachten in een grote fraudezaak gaat vrijuit omdat het dossier verjaard is. Het gaat om een grootschalige btw-fraude uit de jaren 90. Bij de verdachten zijn onder meer Charles De Pauw, kleinzoon van betonbaron Charlie De Pauw, en de lobbyist Koen Blijweert.

De vrijgesproken verdachten waren volgens het parket betrokken bij een grootschalige btw-carrousel met gsm’s bij het Zaventemse bedrijf Action Trading.

Het onderzoek heeft erg lang aangesleept omdat de advocaten een aantal tijdrovende onderzoeksdaden hadden verkregen. Toen de zaak naar de rechtbank werd verwezen, kwam daar nog eens vier jaar wachttijd bij wegens een drukke proceskalender. Toen de verdachten eindelijk voor de rechter verschenen, was de zaak verjaard.

Ze werden verdacht van fraude, schriftvervalsing en bendevorming, maar hebben altijd volgehouden dat ze zelf misleid zijn.

Vorige week nog raakte bekend dat een megafraudeur die de staatskas zo’n 10 miljoen euro lichter heeft gemaakt, alle vervolging ontloopt. Volgens het Brusselse hof van beroep was zijn proces in hoger beroep niet binnen een redelijke termijn behandeld.

Volgens de voorzitter van het hof van beroep heeft dat te maken met een gebrek aan middelen en mensen.

Naar aanleiding van dat arrest van vorige week heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) de Hoge Raad voor Justitie om een doorlichting van de vijf hoven van beroep gevraagd.

Bron » De Redactie