Lobbyman Blyweert in verdenking gesteld in BTW-carrousel

De Brusselse onderzoeksrechter Françoise Roggen stelde de 43-jarige zakenman Koen Blyweert in verdenking in een dossier van BTW-fraude met gsm-toestellen. De man ontkent de feiten. Dat bevestigde het Brusselse parket woensdag.

De BTW-carrousel werd eind 1997 door de verscheidene producenten van mobilofoontoestellen bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) aangekaart. Het betreft een ‘klassieke’ BTW-carrousel waarbij gsm-toestellen aangekocht worden en enkele keren fictief uitgevoerd zodat de BTW-gelden gerecupereerd kunnen worden. Na afloop van enkele fictieve operaties worden de toestellen uiteindelijk tegen dumpingprijzen op de markt gebracht. De schade voor de Staat zou zo’n 2 miljard frank bedragen.

De Pauw

De BBI maakte melding van de feiten aan het Brusselse parket dat de zaak aan onderzoeksrechter Françoise Roggen toevertrouwde. In februari voerde de Brusselse gerechtelijke politie een reeks huiszoekingen uit. Half maart kwam er een nieuwe reeks huiszoekingen.

De voorbije maanden werden al zes personen in het raam van dit onderzoek opgepakt en in verdenking gesteld. Twee van hen verblijven nog steeds in de cel. Vier anderen, onder wie de kleinzoon van de Brusselse vastgoedmagnaat Charly de Pauw, werden door rechter Roggen onder voorwaarden vrijgelaten.

Dinsdag plaatste de onderzoeksrechter ook zakenman Koen Blyweert onder verdenking. De man werd onder vrijwaarden vrijgelaten. Hij mag geen handelsactiviteiten in de telecommunicatiesector meer uitvoeren en geen contact meer hebben met de medeverdachten en zeker niet met de kleinzoon van de vastgoedmagnaat, zo verklaarde de Brusselse parketwoordvoerder gisteren.

De 43-jarige zakenman staat ook bekend als een lobbyman die op het eind van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 zeer goed zijn weg in ministeriële kabinetten wist te vinden.

Bron » De Tijd