Kleinzoon Brusselse vastgoedtycoon aangehouden

De Brusselse onderzoeksrechter Françoise Roggen liet vrijdagavond Charles de Pauw opsluiten, de kleinzoon van de Brusselse vastgoedgigant Charly de Pauw. Charles de Pauw wordt ervan verdacht de hoofdcontroleur van de BTW van Zaventem omgekocht te hebben. In ruil voor geschenken die hij en zijn naaste omgeving met de regelmaat van de klok kregen, moest de ambtenaar een oogje dichtknijpen voor een winstgevende BTW-carrousel met gsm-toestellen.

Freddy D.M., een vijftiger, bekende dat De Pauw en Koen Blijweert hem geschenken gaven. Charles de Pauw, die in de lente van 1999 al enkele weken voor de BTW-fraude in de cel zat, bevestigde dat hij geschenken gaf, maar ontkent dat het een daad van corruptie was. Koen Blijweert, die sinds 26 september in de cel zit wegens zijn aandeel in de BTW-fraude en omdat hij het onderzoek probeerde te dwarsbomen, wordt pas deze week verhoord.

Deze week buigt de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling zich ook over het beroep dat Koen Blijweert tegen de verlenging van zijn aanhoudingsbevel aantekende.

Koen Blijweert werd voor de BTW-fraude al eens in de lente van 1999 in verdenking gebracht. Hij ontkende toen dat hij een aandeel had in Action Trading, het bedrijf dat de BTW-carrousel opzette.

Door de gsm-toestellen via diverse nepfirmas fictief uit te voeren, slaagde Action Trading, het bedrijf van De Pauw en Blijweert, erin maandenlang verscheidene tientallen miljoenen franken per maand van de nooit betaalde BTW terug te vorderen.

Lobbyman Koen Blijweert werd al meermaals in corruptiedossiers vernoemd, maar het gerecht kon deze beschuldigingen nooit hard maken. Hij werd tot zeventig maal toe verhoord door het Hoog Comité van Toezicht (nu Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie), maar ook deze verhoren konden nooit een definitieve doorbraak in de dossiers-Blijweert bewerkstelligen.

Bron » De Tijd