Charles De Pauw junior vrijgesproken van megafraude

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg sprak woensdag een vijftiental verdachten vrij van betrokkenheid bij een grootschalige btw-carrousel met gsm’s. Reden: het onderzoek is verjaard. Een van de spilfiguren is Charles De Pauw junior, de kleinzoon van de gelijknamige betonbaron.

Vorige week was een crimineel vrijgesproken wegens een gebrek aan mensen en middelen bij justitie en nu loopt een andere zaak van vermoedelijke miljoenenfraude met een sisser af. Dat meldt De Standaard.

De feiten speelden zich eind jaren 1990 af bij het Zaventemse bedrijf Action Trading. De verdachten stonden onder meer terecht voor inbreuken op de btw-wetgeving, schriftvervalsing, witwassen en zelfs corruptie. De rechter oordeelde nu dat de feiten verjaard zijn. Het onderzoek heeft de Belgische staat miljoenen euro gekost.

Spilfiguren in de zaak-Action Trading waren behalve Charles De Pauw junior ook lobbyman Koen Blijweert. Het onderzoek naar Action Trading bleef de voorbije jaren dikwijls stokken. Zo vroegen en kregen de advocaten een reeks tijdrovende onderzoeksdaden van de raadkamer. Een deel daarvan moest in het buitenland uitgevoerd worden.

Toen de raadkamer de verdachten in mei 2009 – tien jaar na het begin van het onderzoek – naar de rechtbank doorverwees, duurde het door een overbezette proceskalender nog eens bijna vier jaar eer de verdachten voor de rechtbank kwamen. Op het moment dat de verdachten voor de rechtbank verschenen, was de zaak eigenlijk al verjaard.

De btw-administratie vorderde de voorbije jaren wel miljoenen euro’s terug van de beschuldigden. Dat geld krijgen de beschuldigden dus terug.

Bron » brusselnieuws.be