Raadkamer stelt lobbyman Koen Blijweert in voorlopige vrijheid

Lobbyman Koen Blijweert, die door het Brusselse gerecht verdacht wordt van corruptie en medeplichtigheid aan een BTW-carroussel, is vrijdag door de raadkamer in voorlopige vrijheid gesteld. De raadkamer legde Blijweert, die de feiten ontkent, een aantal voorwaarden op, waaronder de betaling van een borgsom van drie miljoen frank. Het parket besliste geen beroep tegen de vrijlating aan te tekenen.

De Brusselse onderzoeksrechter Françoise Roggen vaardigde op 2 september een aanhoudingsbevel uit tegen Koen Blijweert. De onderzoeksrechter verdenkt de zakenman ervan medeplichtig te zijn aan een BTW-carroussel met gsm-toestellen. Dit dossier werd door het Brusselse gerecht eind 1997.

Enkele oplichters maakten voor de gsms fictieve uitvoerfacturen op, waardoor ze telkens de BTW konden recupereren en ook de toestellen in hun bezit bleven. De staat verloor hierdoor miljarden aan BTW-inkomsten.Het onderzoek bracht het gerecht op het spoor van Action Trading, de firma van Charles de Pauw, de kleinzoon van de Brusselse vastgoedmakelaar Charly de Pauw, en van Koen Blijweert. Het gerecht meent dat beide mannen een hand in de BTW-carroussel hebben en liet hen eind september opsluiten. Beide mannen hebben intussen hun voorlopige vrijheid teruggekregen.

Beide mannen werden enkele weken later ook beticht van corruptie. Onderzoeksrechter Françoise Roggen ontdekte immers dat de hoofdcontroleur van de BTW-Zaventem regelmatig geschenken kreeg van Charles de Pauw en van Koen Blijweert. Het gerecht gaat ervan uit dat deze geschenken dienden om vervoor te zorgen dat de ambtenaar een oogje dichtkneep bij de activiteiten van de firma van De Pauw en Blijweert.

De ambtenaar bekende de feiten en werd aangehouden door rechter Roggen. Koen Blijweert ontkent deze beschuldiging. Volgens hem waren de geschenken uit vriendschap gegeven en was het niet de bedoeling de man om te kopen.

Bron » De Tijd