Brusselse rechtbank verklaart carrouselfraude verjaard

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft woensdag alle beklaagden vrijgesproken in een btw-carrouseldossier dat al jaren aansleepte. Volgens de rechtbank zijn de feiten verjaard.

Een twintigtal personen en bedrijven werd vervolgd in een fiscale fraudezaak rond het Zaventemse bedrijf Action Trading. Er was sprake van btw-carrousels met gsm’s, die teruggingen tot de jaren negentig. De telefoontoestellen vertrokken destijds zogezegd naar het buitenland, de uitvoerders recupereerden de btw, maar de gsm’s werden in het zwart verkocht op de Franse markt.

De openbaar aanklager had eerder tijdens zijn uiteenzetting over de feiten al voorgesteld om een van de beklaagden, de Brusselse zakenman Charles De Pauw, zoon van de vroegere vastgoedtopman Charly De Pauw, en Koen Blijweert, de notoire lobbyman die De Pauw destijds had gesteund bij het oprichten van de firma Action Trading, vrij te spreken omdat er twijfels waren over hun medeplichtigheid aan de fraude.

Maar de Brusselse rechtbank heeft gisteren de verjaring vastgesteld voor alle feiten en voor alle beklaagden, omdat ze meer dan tien jaar oud zijn. Charles De Pauw reageerde opgelucht op de uitspraak.

Omdat verschillende verdachten al bekenden dat er sprake was van fraude zijn er intussen al betalingen gebeurd aan de fiscus.

Bron » De Tijd