Belgische laboratoria verliezen DNA-analyse

Een bedrijf uit München zal de ongeveer 8.000 DNA-stalen per jaar van veroordeelden analyseren. Belgische laboratoria begrijpen niet waarom dat in Duitsland moet gebeuren, schrijft De Standaard vandaag. De beslissing van de regering om het Duitse laboratorium Eurofins Medigenomix Forensik vanaf volgend jaar alle stalen van veroordeelden te laten ontleden, moet een flinke besparing opleveren: 30 euro in plaats van de huidige 300 per analyse.

De jongste jaren schommelde de totale kost van DNA-analyses op vraag van het gerecht telkens tussen 8 en 10 miljoen euro. Doordat verschillende labs geaccrediteerd zijn en er te weinig controle is op het werk dat ze leveren, liggen de bedragen voor een analyse in ons land minstens drie keer hoger dan in de omringende landen.

Omdat vanaf volgend jaar de DNA-databank van veroordeelden bovendien sterk wordt uitgebreid, dreigden de kosten voor de genetische analyses nog verder op te lopen. Nu komt in die database enkel het genetisch materiaal van criminelen die een straf hebben gekregen voor zware gewelddelicten zoals gijzeling, aanranding of moord of brandstichting. Daar komt straks het DNA van onder meer inbrekers bij.

Het aantal DNA-analyses zal door die uitbreiding toenemen van 4.000 naar 8.000 per jaar. Om te voorkomen dat de uitgaven mee stijgen, organiseerde minister van Justitie Annemie Turtelboom een openbare aanbesteding op Europees niveau.

Het laboratorium Eurofins Medigenomix, dat gevestigd is in de buurt van München, haalt nu de opdracht binnen. “Wij vinden het spijtig dat de analyses naar het buitenland gaan”, vindt Jan De Kinder, directeur-generaal van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

Bron » De Standaard