DNA-analyses driemaal duurder dan gemeld

Door de nieuwe DNA-wet zullen jaarlijks zo’n 8.000 DNA-analyses worden uitgevoerd in plaats van de 4.000 vandaag. De wet bepaalt immers dat voor veel meer misdrijven dan vroeger een DNA-staal moet worden afgenomen. Om dit betaalbaar te houden, moet de prijs van de analyses zakken. Minister Turtelboom meldde dat dergelijke analyses bij ons gemiddeld driehonderd euro kosten, een pak meer dan in onze buurlanden.

Kamerlid Koenraad Degroote vroeg meer uitleg en kwam te weten dat in de periode 2000-2010 er 61.065 betalingen werden gedaan (voor één of meerdere staalnames) en dit voor 61,670 miljoen euro. Grof gerekend komt dit neer op 1.000 euro per analyse. “Dit is heel wat meer dan de 300 euro die men tot nog toe liet uitschijnen”, aldus Degroote. “Het is hoog tijd dat hier wordt ingegrepen want ofwel werd er de afgelopen tien jaar circa 4 miljoen euro te veel uitgegeven ofwel zijn de vooropgestelde vooruitzichten niet realistisch.”

Na het uitschrijven van een Europese aanbestedingsprocedure kwam een Duits laboratorium als beste naar voor. Hierdoor zullen de kosten dalen tot zo’n 30 euro per analyse.

Bron » De Zondag