“Nederland en België sinds 1946 afgeluisterd door VS”

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft Nederland in ieder geval tussen 1946 en 1968 afgeluisterd. Ook België werd vanaf 1946 afgeluisterd. Dat blijkt uit officiële documenten van de NSA, ingezien door het NRC Handelsblad.

Nederland is daarvan niet op de hoogte gebracht, omdat de Amerikanen vreesden dat het de relatie tussen de twee landen zou schaden. “Hoewel ze misschien vermoeden dat ze targets waren voor 1968, zal hun samenwerking met de NSA waarschijnlijk afnemen als dit een publiek feit zou worden”, schrijft de NSA.

Naast Nederland zijn ook onder meer België, Duitsland en Frankrijk door de Amerikanen afgeluisterd, schrijft de Nederlandse krant zaterdag. Uit het document blijkt volgens NRC niet of het afluisteren na 1968 is gestopt. Het is ook niet duidelijk wie in Nederland door de Amerikanen werden afgeluisterd, wanneer dat precies was en met welke bedoelingen.

Nederland was in die tijd een zogeheten ‘derde partij’ die volgens de NSA “unieke en waardevolle inzichten in contraterrorisme, antiproliferatie, en regionale veiligheidsproblemen” leverde.

Bron » De Morgen