België maakt voorwaardelijke vrijlating strenger

België gaat het moeilijker maken voor gevangenen om voorwaardelijk vrij te komen. Het kabinet verwacht hier donderdag definitief overeenstemming over te bereiken. Dinsdag overlegde de regering hier al over.

Nu is het in België mogelijk onder voorwaarden vrij te komen als een veroordeelde een derde van de straf heeft uitgezeten. En als er sprake is van herhaling mag dit na twee derde van de straf.

De Belgische regering onder leiding van premier Elio Di Rupo wil dit veranderen. Voor dodelijke misdrijven en bij veroordelingen tot 30 jaar of levenslang moet volgens de strengere regels een gevangene de helft van zijn straf hebben uitgezeten voordat die voorwaardelijk vrij kan komen, of zelfs drie vierde als er sprake is van recidive.

De regering had in het regeerakkoord al opgenomen de regels te willen verscherpen. De ophef over de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex en handlangster van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, maakte de kwestie weer actueel.

De nieuwe wetten hadden niet kunnen voorkomen dat Martin voorwaardelijk vrijkwam. Martin heeft meer dan de helft van haar straf uitgezeten en er was volgens het strafrecht geen sprake van herhaling.

Bron » De Telegraaf