Nihoul verschijnt dinsdag voor commissie voorwaardelijke vrijlating

Michel Nihoul verschijnt op 11 april voor de Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling. De commissie behandelt om 14 uur zijn verzoek tot vrijlating in de gevangenis van Sint-Gillis, zo is woensdag van zijn advocaat, Frédéric Clément de Cléty, vernomen. Nihoul werd in het kader van het proces-Dutroux tot vijf jaar opsluiting veroordeeld. Alle vereiste adviezen over de voorwaardelijke vrijlating van Nihoul zijn positief.

De adviezen komen van de conferentie van het gevangenispersoneel van Sint-Gillis, waar Nihoul opgesloten zit, van de gevangenisdirecteur, de gevangenisadministratie, de procureur des konings en het kabinet van de minister van Justitie. De Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling, die samengesteld is uit een beroepsmagistraat, een expert in maatschappelijke reclassering en een deskundige in strafuitvoering, is echter niet gebonden door deze adviezen.

Nadat de gevangene voor de commissie is verschenen, heeft de commissie twee weken de tijd om te beraadslagen. Bij een positieve beslissing legt ze een datum voor de vrijlating vast. Nihoul werd op 22 juni 2004 door het assisenhof van Aarlen tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor bendevorming en betrokkenheid bij drugshandel, autozwendel, zwendel met identiteitsdocumenten en mensenhandel. Hij werd vrijgesproken voor de feiten die verband hielden met de ontvoering van de kinderen.

Bron » De Morgen