“Verspreiden van bewakingsbeelden leidt heel vaak tot arrestatie”

De federale politie heeft in 2012 bijna twee derde van de politiezaken kunnen oplossen nadat er beelden van bewakingscamera’s van de feiten verspreid werden. De beelden werden getoond in opsporingsberichten op tv, maar ook op internet via de sociale media. Via bewegende beelden zijn daders veel makkelijker te herkennen, maar er is ook een andere verklaring voor het grote aantal opgeloste zaken.

“Het soort feiten dat gefilmd wordt zijn veelal diefstallen in metrostations, of andere haltes van het openbaar vervoer. Die feiten worden vaak gepleegd door jonge daders. Zij kijken naar YouTube, waar we de filmpjes plaatsen. Het is al vaak voorgekomen dat de daders zichzelf herkennen, of dat ze herkend worden door vrienden”, zegt Erik Van Poecke, diensthoofd Opsporingsberichten bij de Federale Politie.

Door traditionele kanalen en nieuwe media als YouTube en Twitter te combineren, hebben meer mensen de beelden gezien en kan de politie veel sneller de identiteit van de dader achterhalen, klinkt het nog.

Bron » De Standaard