80% daders gewapende overvallen hervalt

Het recidivisme bij gewapende diefstallen is erg groot. Bijna acht op de tien opgepakte daders plegen nog feiten. De federale politie kondigt een nationaal actieplan aan. Diefstallen waarbij daders winkelpersoneel en/of klanten met een vuurwapen bedreigen, zijn in de komende jaren een topprioriteit voor overheid en politiediensten. Een nieuw actieplan is zo goed als klaar. Daarin zal onder meer veel aandacht worden besteed aan de opvolging van daders.

Uit nieuwe cijfers van de federale politie blijkt dat acht op de tien opgepakte daders al eerder feiten pleegden of dat na de eerste overval nog zullen doen. En ze worden gewelddadiger. Volgens Tom De Saveur, hoofd gewapende diefstallen bij de federale gerechtelijke politie, gaat het om zogenaamde ‘hit en run’-overvallen. “Het zijn vaak jongeren met een crimineel traject, die steeds zwaardere feiten plegen.”

Het aantal gewapende diefstallen is vorig jaar nochtans licht gedaald in vergelijking met 2010. Warenhuizen, banken en bpost werden minder vaak getroffen. Maar apothekers, boekhandelaars, juweliers, caféhouders, bakkers, slagers en uitbaters van benzinestations werden zwaarder getroffen. “Daar is vaak nog te veel cash geld aanwezig”, verklaart de federale politie.

Bron » Gazet van Antwerpen