Brusselse ex-topspeurder Frans Reyniers overleden

Frans Reyniers, voormalig baas van de Brusselse gerechtelijke politie, is gisteren overleden. Hij werd 77. Reyniers moest zaterdag een in het UZ Brussel een operatie aan de aderen ondergaan. Tijdens de narcose werd hij plots getroffen door een hartstilstand.

De reanimatie kon niet voorkomen dat zijn hersenen te lang zonder zuurstoftoevoer zijn gebleven. Reyniers was klinisch dood. Gisteren werden de machines uitgeschakeld waarmee hij sindsdien kunstmatig in leven werd gehouden.

Frans Reyniers was een speurder in hart en nieren. Hij had bijzondere aandacht voor de bestrijding van zwaar banditisme. Dat was ook de afdeling waarin hij binnen de gerechtelijke politie bij het Brusselse parket (GPP) is opgeklommen, tot hij er in 1987 de leiding van nam. In 1990 werd Reyniers geschorst omdat hij verdacht werd van omkoping in een dossier waarin verscheidene van zijn informanten waren opgetreden.

Reyniers werd in 1996 tot drie jaar cel met uitstel veroordeeld. Deze straf viel in 1999 terug tot tien maanden omdat de omkoping uit de betichtingen geschrapt werd. Gedurende enkele jaren trad Reyniers op als veiligheidsconsulent in het City 2-winkelcomplex in Brussel. Vorig jaar overleed zijn echtgenote aan een kwaadaardige hersentumor.

Bron » Knack