“We kunnen het mysterie echt nog oplossen”

Al 26 jaar zoekt een speciale politiecel vergeefs naar de gangsters die deel uitmaakten van de Bende van Nijvel. In de jaren tachtig liet de bende bij een reeks nooit geziene gewelddadige overvallen op supermarkten 28 doden achter. De cel krijgt nu een nieuwe baas: de 45-jarige Daniële Goffinet uit Watermaal-Bosvoorde. Ze is ex-militair en specialiste in terrorisme en springtuigen.

De Bende van Nijvel schokte tussen 1982 en ’85 het hele land met overvallen op grootwarenhuizen van Delhaize en Colruyt. De bende maakte van buitensporig geweld haar handelsmerk. De balans was enorm: 28 doden. Drieëntwintig jaar na de laatste moorden ontbreekt van de daders nog steeds elk spoor.

“Natuurlijk geloof ik nog in de ontmaskering van de daders”, zegt kersverse chef Daniële Goffinet. Of er nieuwe sporen zijn wil de Brusselse niet hebben gezegd. “Geheim van het onderzoek”, klinkt het. Want volgens haar wordt er nog elke dag hard gewerkt op de zaak. “We zitten hier niet stil. De wil om deze zaak op te lossen is er. Kijk naar de versterking die onze cel heeft gekregen. Enkele weken geleden groeide het aantal speurders van 5 tot 12. Dat zijn allemaal agenten die zelf gekozen hebben voor een functie binnen deze onderzoekscel. Ze zitten hier dus niet tegen hun zin. En intussen kregen we ook een griffier en nieuwe computers. Wij zijn er volledig klaar voor”, zegt ze.

Commissaris Daniële Goffinet gelooft oprecht in de kansen van het onderzoek. “We moeten maar één iets vinden. Eén dominosteentje. En de rest valt vanzelf.” Zelf denkt ze niet dat het onderzoek op de een of andere manier werd tegengewerkt. Het hele dossier kent ze vanzelfsprekend niet uit het hoofd. “Ik heb het wel al gezien. Een normaal mens komt met één leven niet toe om dat allemaal te lezen. Maar ik vertrouw op mijn twee onderzoekschefs. Ze zijn allebei heel verschillend. Dat vind ik positief.”

De chef van de cel Jumet begon haar carrière als militair. Goffinet zat bij de 28ste wing van de luchtmacht. Tijdens de eerste golf van aanslagen van de Bende van Nijvel zat ze in Duitsland als lid van de BSD, de Belgische Strijdkrachten in Duitsland. De laatste golf maakte ze bewuster mee. “Toen was ik al terug in België. Ik herinner me nog dat de mensen schrik hadden om op een vrijdagnamiddag naar de supermarkt te gaan.”

Tegen het einde van het jaar wordt de vernieuwde onderzoekscel geëvalueerd. Op basis van die evaluatie kan de cel eventueel opnieuw afgebouwd worden. “Of nog uitgebreid”, haast Goffinet zich. En wat als het mysterie van de Bende van Nijvel nooit wordt opgelost? “Nogmaals: ik geloof erin. Maar als het niets zou opleveren, tja, dan zou ik echt ontgoocheld zijn. Want iemand moet de waarheid kennen.”

Bron » Het Nieuwsblad