“Het was echt razernij”

“Daar was de exacte plek waar mijn broer is overleden. De wijze waarop is gruwelijk geweest.” Kris Nijs wijst naar een hoekje achteraf op de parkeerplaats van de Delhaize-supermarkt in Aalst. Hier vond precies 25 jaar geleden de laatste overval plaats van de beruchte Bende van Nijvel.

Dirk Nijs zat met zijn negenjarige dochtertje Els en zijn vrouw in de auto op de parkeerplaats toen hij de daders zag aankomen. Hij probeerde uit te stappen, maar de daders doorzeefden de auto met bijna dertig kogels. Nijs en zijn dochter overleefden het niet, evenals zes anderen. “Het is niet zo maar schieten geweest,” stelt Kris nu, “het was echt razernij.”

Bij de herdenking die vandaag werd gehouden op de begraafplaats is Nijs’ schoonzus niet aanwezig. “Ze is nog altijd getraumatiseerd.” Bij een sober monument staan enkele tientallen mensen, onder wie ook de Delhaize-directie. Burgemeester Ilse Uyttersprot opent de plechtigheid.

Volgens haar draagt iedereen in Aalst de negende novemberdag nog altijd mee in zijn hart en geheugen. “Het is een trauma van de hele stad.” Na een minuut stilte worden door enkele aanwezigen bloemen bij het gedenkteken neergelegd.

De Bende van Nijvel spreekt tot op de dag van vandaag nog steeds tot de verbeelding. Deze groep misdadigers pleegde in het begin van de jaren 80 een reeks van extreem gewelddadige diefstallen en overvallen. Daarbij kwamen in totaal 28 mensen om het leven en vielen ruim twintig gewonden. Van de daders ontbreekt nog altijd ieder spoor. Omdat de misdadigers nooit zijn opgepakt, blijven ook hun motieven onduidelijk.

Vele verhalen doen de ronde. Zo zouden het rechts-extremisten zijn die door aanslagen te plegen hoopten dat een rechts regime aan de macht zou komen. Ook werd gefluisterd dat Delhaize werd afgeperst. Of waren het toch afrekeningen in het criminele circuit? Niemand die het zeker weet, want na de laatste aanslag lijkt de Bende van Nijvel in het niets te zijn verdwenen.

Eén van de aanwezige nabestaanden bij de herdenking in Aalst is David van de Steen. Hij was als negenjarig jongetje getuige van de moord op zijn vader, moeder en zus op de parkeerplaats van de Delhaize. Zelf raakte hij ernstig gewond, maar hij herstelde wonderwel. Hij schreef dit jaar een boek over de aanslag. Voor de titel nam hij de laatste woorden van zijn zusje: ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’.

Van de Steen is blij dat er eindelijk meer aandacht wordt geschonken aan de slachtoffers en nabestaanden. Voor hem is het dan ook goed nieuws dat voortaan ieder jaar een herdenking zal plaatsvinden op de begraafplaats. Van de Steen hoopt dat het mysterie rondom de Bende van Nijvel ooit nog opgelost wordt: “Ik hoop en ik denk dat iedereen dat hoopt, dat men nog iets naar boven gaat brengen. Gaat dat lukken? Ik weet het niet.”

Ook Eddy Nevens, een agent die vermoedelijk een van de daders heeft neergeschoten, zegt dat hij de hoop nog niet heeft opgegeven. Maar oplossing of niet, “al wie het meegemaakt heeft, zal die avond nooit vergeten. Nooit”.

Vandaag de dag houdt een rechercheteam onder leiding van Eddy Vos zich nog steeds fulltime met het onderzoek bezig. Vos werkt al meer dan tien jaar onafgebroken aan de zaak en weigert op te geven. Maar de tijd begint te dringen: in 2015 verjaren de feiten. Voor Kris Nijs maakt het allemaal weinig uit. “Ik krijg er mijn broer en nichtje toch nooit mee terug.”

Bron » NOS