Bende van Nijvel

De Belgische jaren van lood.

Bende van Nijvel

Nabestaanden herdenken samen slachtoffers Bende van Nijvel

Nabestaanden van de slachtoffers van de overval op de Delhaize-supermarkt in 1985, kwamen voor het eerst samen sinds de regering besliste om de verjaringstermijn met tien jaar te schorten.

De familieleden reageerden gisteren, precies 29 jaar na de bloedige overval door de Bende van Nijvel, tijdens de jaarlijkse herdenking met een dubbel gevoel. De bloedige schietpartij kostte acht mensen het leven, tal van anderen raakten gewond. Op de jaarlijkse herdenking op het kerkhof van Aalst waren tal van nabestaanden, politici, afgevaardigden van Delhaize, politie- en brandweermannen aanwezig.

Op 10 november 2015 zou de zaak verjaren. Maar door de beslissing van de regering, krijgen speurders tien jaar extra de tijd. “Het gevoel dat wij hierbij hebben, is heel dubbel”, zegt een jongeman wiens vader door de Bende werd doodgeschoten bij de overval op de Delhaize in Eigenbrakel. “Gaan ze na dertig jaar de daders nu plots wel vinden? Wellicht zijn er al een aantal overleden. Mijn voornaamste vrees is dat er niemand zal spreken voor de verjaringstermijn om is.”

Eenzelfde idee heerst bij Nathalie Palsterman, de oudste dochter van Jan Palsterman die bij de Delhaize-raid in Aalst het leven liet. “Enerzijds denk ik: laat ons dit gewoon afsluiten. Anderzijds: een verlenging kan zinvol zijn, tenminste als ook de dna-wetgeving wordt aangepast waardoor ook van mogelijke verdachten vingerafdrukken gevraagd kunnen worden.”

“Ik heb weinig hoop dat dit ooit opgelost geraakt”, zegt David Van de Steen, wiens ouders en zusje werden gedood die dag in 1985. “Zo’n termijnverlenging is wel goed voor de gemoedstoestand omdat het ondraaglijk is om te leven met de gedachte dat zaken waarbij mensen zinloos vermoord worden, ongestraft worden gelaten.”

Bron » Het Nieuwsblad

Menu