Aalst herdenkt kwarteeuw bloederige Bende-overval op Delhaize

Het stadsbestuur van Aalst organiseert morgen een herdenkingsmoment voor alle betrokkenen van de Bende-overval, precies 25 jaar geleden op een Delhaize filiaal in Aalst. Nabestaanden roepen op om ’s avonds een herdenking te houden op de parking van het warenhuis.

Op zaterdagavond 9 november 1985 schoot de Bende van Nijvel op de parking aan de Delhaize van Aalst acht winkelbezoekers dood en raakten zeven andere bezoekers gewond. Het was de laatste en meest bloedige aanslag van de Bende, die bij overvallen en zware inbraken op drie jaar tijd 28 mensen doodde en meer dan veertig personen verwondde.

Dinsdag om 11 uur organiseert het stadsbestuur van Aalst een herdenkingsplechtigheid aan het monument voor de slachtoffers van de Bende, op de stedelijke begraafplaats aan de Leo de Béthunelaan.

Op de plechtigheid zijn alle overlevenden en familieleden van slachtoffers die gewond of gedood raakten uitgenodigd. Daarnaast wordt ook de lokale en nationale directie van Delhaize verwacht, hulpverleners en politiediensten, en andere betrokkenen van toen, zoals bijvoorbeeld de toenmalige burgemeester.

Burgemeester Ilse Uyttersprot zal op de korte plechtigheid een toespraak houden. Nadien worden bloemenkransen neergelegd. Na afloop kunnen nabestaanden en betrokkenen in een zaaltje aan de Capucienenlaan napraten.

Daarnaast wordt op het internetforum www.bendevannijvel.com opgeroepen om dinsdagavond om 19 uur samen te komen voor een herdenking op de parking van Delhaize.

Bron » De Morgen