Bloedigste overval in Delhaize van Aalst

Zaterdag 9 november 1985, 19.37 uur. Het is al donker buiten en de wind waait hevig. In de Delhaize aan de Parklaan in Aalst is het een drukte van jewelste. Het verlengd weekend staat voor de deur en iedereen komt zijn voorraad inslaan. De parking staat bijna vol en aan alle kassa’s staan lange rijen aan te schuiven.

Maar plots slaat alles om. Vanuit het niets duiken gewapende mannen op en banen zich al schietend een weg naar binnen. De bendeleden beginnen al vanop het parkeerterrein onophoudelijk te schieten. Ruiten springen kapot en in de winkel lopen klanten hysterisch achter elkaar aan. Er klinkt geroep en gehuil.

Eén van de getuigen ziet vier mannen telkens op ongeveer twee meter afstand van elkaar. Drie dragen een wapen en schieten in de richting van de ingang. De vierde lijkt aanwijzigingen te geven. Ze zijn gemaskerd. Een andere Aalstenaar zit samen met zijn zoontje in de auto te wachten op zijn vrouw die boodschappen doet. Deze man ziet drie gewapende mannen met bivakmutsen. Ze schieten op alles wat beweegt. Een van de overvallers mikt op de reclamepanelen die hangen te wapperen in de wind.

De man en zijn zoontje kunnen ontkomen. Anderen hebben minder geluk. Op het parkeerterrein wordt een vader, moeder en hun dochter neergeschoten. Ook een man achter het stuur van zijn auto komt om en later wordt het levenloze lichaam van zijn dochtertje gevonden op de achterbank. Een andere man die zat te wachten in de auto, raakt zwaargewond en overlijdt later in het ziekenhuis.

Binnen in het warenhuis hoort een winkelende man knallen die hem aan vuurwerk doen denken. Plots ziet hij een jongen met een ballon in zijn hand huilen en tieren. De man wil naar hem toe gaan, maar staat ineens oog in oog met één van de overvallers. De klanten in de winkel lopen achter elkaar aan. Iedereen gaat liggen.

Een jongen staat op en gaat op zijn broertje liggen die bang is en huilt. Een ander kind roept: “Mij niets doen, mij niet pakken.” Een andere klant ziet hoe vlak achter hem een vrouw wordt doodgeschoten. De gangsters dwingen de directeur van de Delhaize de kluis leeg te maken en ook met de inhoud van kassa 13 gaan ze aan de haal.

Een vrouw die aan de uitgang probeert weg te kruipen, wordt geraakt in de keel en overlijdt ter plaatse. De overvallers banen zich een weg naar buiten en terwijl ze nog op het parkeerterrein zijn, komt de politie van Aalst aan.

In het café tegenover de Delhaize zien stamgasten hoe een man van ongeveer 1,90 meter, slank, met lange jas, bivakmuts en machinegeweer naast een Golf GTI met een aantal inzittenden stapt. De overvaller, schiet ijzig kalm op de politie. Er ontwikkelt zich een vuurgevecht. Door de druk voorbijrijdende auto’s op de Parklaan moeten de agenten oppassen dat ze geen voorbijgangers raken.

Uiteindelijk springt de overvaller in de Golf die met gedoofde lichten richting Ninove rijdt. Twee politiewagens zetten de achtervolging in. Een van de agenten schiet een aantal keren op de vluchtende auto en zou daarbij één van de gangsters, dodelijk, verwond hebben. De politieagenten keren terug naar de Delhaize en wat ze daar aantreffen, is ware chaos.

De ruiten van alle huizen in de buurt zijn gesneuveld. Getuigen lopen kriskras over het parkeerterrein en klanten stappen in shock door de winkel. Een dag of twee na de laatste raid dumpen de Bendeleden een deel van hun wapens in het Kanaal van Ronquières. Dat zou het signaal zijn dat er geen overvallen meer zouden volgen.

Bron » VRT Nieuws