“Overval was trauma voor heel de stad”

De stad Aalst herdacht gisteren de slachtoffers van de bende van Nijvel. Het is ondertussen 25 jaar geleden dat de gruwelijke overval op de Delhaize plaatsvond. “Het dramatische gebeuren van 9 november 1985 staat in het geheugen van elke Aalstenaar gegrift”, aldus burgemeester Ilse Uyttersprot.

“Voor velen was het leven in onze stad niet meer hetzelfde. Acht mensen lieten zinloos hun leven. Voor de nabestaanden en de stad was het een trauma.” De burgemeester herinnert zich nog zeer goed het voorval. Haar vader Raymond was toen burgemeester. “Mijn vader kwam gebroken naar huis. Hij is het drama nooit te boven gekomen. De onmacht die je als beleidsmaker voelt, was bij hem fenomenaal.”

Ereburgemeester Anny De Maght was destijds eerste schepen en kwam als een van de eersten ter plaatse. “Ik was aanwezig op een feest in Moorsel. Op het politiecommissariaat hebben we families opgevangen. Het was bang afwachten tot de namen werden bekendgemaakt. Voor sommigen een opluchting, voor anderen stortte hun leven in. Voor de families van de slachtoffers van Delhaize blijft het gebeuren een onwisbaar feit in hun leven.”

“De ene dag is al beter dan de andere, maar elk jaar rond Allerheiligen begint voor ons steeds weer een kille deprimerende periode”, getuigt Rita De Clerck, de echtgenote van een van de slachtoffers. “Je kunt het niet vergeten. Die avond hebben we angstig gewacht op nieuws. Er kwam een noodlottige mededeling die ons leven drastisch veranderde. We vrezen dat we nooit een antwoord zullen krijgen op onze vragen. De meeste van de daders zijn wellicht zelf al dood.”

David Van de Steen schreef het boek Schiet niet op mijn papa, zijn verhaal over hoe hij zijn vader die noodlottige avond verloor. Het is een tijdsdocument geworden. “David kon moeilijk over het voorval praten”, aldus echtgenote Nathalie Piron.

“Hij verloor zijn ouders en zus. Ik heb hem aangespoord om het van zich af te schrijven. Het eerste doel was een verwerkingsproces, maar het is voor velen een aangrijpende getuigenis geworden.” Politieagent Eddy Nevens was met zijn inventieploeg vrij vlug ter plaatse. Hij heeft nog gevuurd op de overvallers. “Elke keer dat ik voorbij het warenhuis rij, komen de beelden van toen terug naar boven. Zoiets draag je hele leven mee.”

Op de herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats was een afvaardiging van de directie van Delhaize aanwezig. “Nog steeds weet iedereen die toen bij Delhaize werkte exact wat ze die avond deden”, aldus commercieel directeur Mark Verleye. “Onze eerste zorg ging naar de familieleden van de slachtoffers en klanten en de opvang van het personeel dat getuige was van het drama. We hebben nadien op materieel en technologisch gebied inspanningen geleverd om de veiligheid te verbeteren. Het is een zorg waar we nog steeds constant mee bezig zijn.”

Gisterenavond volgde er nog een tweede plechtigheid. De website www.bendevannijvel.com had opgeroepen om ’s avonds bijeen te komen bij de Delhaize. Daar werd in aanwezigheid van zo’n 35 mensen, de burgemeester en enkele familieleden, om 19.37uur een minuut stilte gehouden. Toen begon 25jaar geleden de brutale overval.

Bron » Het Nieuwsblad