Zes op de tien Belgen heeft vertrouwen in justitie

Zes op de tien Belgen hebben vertrouwen in justitie. Dat is meer dan in het parlement (53%) en de pers (51%), maar minder dan in het onderwijs (94%) of de politie (85%). Dat blijkt uit de derde justitiebarometer van de Hoge Raad voor de Justitie, op basis van een telefonische enquête bij 3.300 Belgen tussen april en juni, die maandag werd voorgesteld. Driekwart vindt dat de rechters hun zaken niet snel afhandelen.

De helft (56%) van de ondervraagden is (eerder) tevreden over de werking van justitie. Dat is iets minder dan in de peiling van 2007 (60%). Een vijfde vindt dat justitie de afgelopen jaren beter is gaan werken, de helft ziet geen verschil. Volgens driekwart geeft justitie onvoldoende informatie over haar werking.

Opmerkelijk is dat het idee van klassenjustitie nog niet dood is. Hoewel 72% meent dat rechters voldoende dossierkennis hebben, vindt maar 62% dat rechters hun beslissingen onafhankelijk nemen en amper 55% dat rechters alle burgers gelijk behandelen.

67% van de ondervraagden is (eerder) voorstander van een volksjury voor bepaalde misdrijven. Acht op de tien vinden dat de werkwijze waarbij burgers die gespecialiseerd zijn in het onderwerp, zoals arbeidsrecht, de rechter bijstaan, moet uitgebreid worden naar andere burgerlijke zaken.

Een meerderheid vindt dat de straffen niet zwaar genoeg zijn, vooral bij georganiseerde misdaad (90%). 60% vindt dat een gedetineerde niet vervroegd mag vrijkomen, 66% is voorstander van elektronisch toezicht en 82% van gemeenschapsdienst.

Bron » De Standaard