Comité P wil draaiboek voor moordonderzoeken

Er moet dringend een draaiboek komen voor moordonderzoeken. Dat zegt het Vast Comité van toezicht op de politiediensten (Comité P) in zijn rapport over het politioneel onderzoek in het strafdossier-Annick Van Uytsel.

Het Comité P ging na hoe de politie het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel heeft gevoerd. Het rapport lekte al uit in de pers en geeft aan dat Ronald Janssen al kort na de moord verschillende keren als mogelijke dader in beeld kwam. Met de informatie werd uiteindelijk niets gedaan. Later werden ook Shana Appeltans en Kevin Paulus nog vermoord.

In zijn aanbevelingen – die te lezen zijn op de website van het Comité P – stelt het Vast Comité onder meer dat er dringend een draaiboek voor moordonderzoeken moet komen. Daarin dienen richtlijnen te staan over het afstappen ter plaatse, checklists, het leiden van het onderzoek, het gebruik van misdrijfanalyses, het omgaan met tips, …

Daarnaast benadrukt het Comité P ook het belang van informatiebeheer, het voorzien van opleidingen en aandacht voor misdrijf- en profielanalyse. Tot slot pleit de politiewaakhond voor het doorbreken van de “hegemonie van de onderzoeker”.

Het Comité P stelt vast dat onderzoekers nu geen enkele inmenging in “hun” onderzoek dulden en dat dit in heel wat gevallen negatieve gevolgen heeft voor het strafonderzoek. Daarom breekt het een lans voor controle vanuit het hiërarchisch gezag binnen de politiedienst.

Bron » De Standaard