Yves Liégeois werkt aan draaiboek om meer moorden te ontdekken

Voormalig procureur-generaal Yves Liégeois werkt aan een draaiboek dat ervoor moet zorgen dat er meer verborgen moorden worden opgelost. Per jaar worden immers 100 tot 200 moorden niet ontdekt. “De politiek is dat aan de slachtoffers verschuldigd”, klinkt het bij Liégeois.

“Er zijn plaatsen in België waar je perfect een moord kunt plegen en dan moeten we tot het besluit komen dat we eigenlijk in een ontwikkelingsland terechtkomen”, vindt Liégeois.

In het draaiboek beschrijft topmagistraat Liégeois stap voor stap wat er volgens hem moet gebeuren tijdens een moordonderzoek. Bij twijfel moeten labo, moordbrigade en wetsdokter altijd ter plaatse komen.

“Als men het draaiboek volgt, vindt men bij elk onduidelijk overlijden wat de mogelijke oorzaak is die moet onderzocht worden. Dat zal tot gevolg hebben dat men niet zo gemakkelijk wegkomt met moord”, aldus Yves Liégeois.

Liégeois wil dat zijn draaiboek binnen enkele maanden een richtlijn wordt voor alle artsen, parketmagistraten, politieagenten en wetsdokters. “Er lopen op dit moment “Dutrouxs” en “Ronald Janssens” rond, daar moet je niet aan twijfelen. De strijd inzetten of niet lijkt mij een onmetelijke verantwoordelijkheid die de politiek op zich moet nemen”, stelt Liégeois. “We zijn dat verschuldigd aan alle slachtoffers en hun familie en vrienden.”

Bron » VRT Nieuws