“Elk jaar blijven tot 200 moorden onder de radar in België”

Het gerecht ontdekt elk jaar ongeveer 200 moorden in ons land, maar tussen de 100 en 200 andere moorden blijven onontdekt. Zij gaan de statistieken in als een natuurlijk overlijden, een ongeval of een zelfdoding. Dat zegt de VRT.

Het reportageprogramma Koppen trok op onderzoek uit naar het zogenaamde ‘dark number’ in de Belgische moordstatistieken. In Duitsland was bij een uitgebreid onderzoek al gebleken dat van 13.000 doden die geboekt stonden als ‘natuurlijk overlijden’, ‘ongeval’ of ‘zelfdoding’, er in werkelijkheid heel wat vermoord waren. Worden de cijfers naar België geëxtrapoleerd, dan gaat het volgens experts om elk jaar 100 tot 200 moorden die onder de radar verdwijnen.

Volgens voormalig Antwerps procureur en eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep, Yves Liégeois, is dat cijfer een grote schande. “Op dit moment kunnen een Ronald Janssen of een Marc Dutroux ergens bezig zijn zonder dat we het ontdekken. Laten we toch nooit de slachtoffers vergeten. Aan hen, hun ouders, vrienden en aanverwanten zijn we het absoluut verschuldigd om alles te doen om dergelijke feiten tegen te houden.”

Liégeois werkt voor Justitie dan ook aan een draaiboek, dat het aantal onontdekte moorden naar beneden moet halen. Zo zou er bij elk verdacht overlijden een wetsdokter en een deskundige van het labo ter plaatse moeten komen, terwijl nu nog veel te vaak enkel de huisarts of de spoedarts het overlijden vaststelt. Maar die laatsten zijn niet opgeleid om een verdacht overlijden op te sporen.

Sommige regio’s, bijvoorbeeld Antwerpen, werken al op die manier, maar nog lang niet allemaal. Op termijn is het de bedoeling het draaiboek om te zetten in een richtlijn voor Justitie. Vraag is of de politiek bereid is extra geld in te zetten daarvoor.

Bron » De Morgen