Liégeois: “Misdaadbestrijding lijdt onder besparingen”

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, die het college van procureurs-generaal voorzit, waarschuwt voor aanhoudende besparingen bij politie en gerecht. “Er zijn te weinig gespecialiseerde speurders”, zegt Liégeois donderdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

“Ik hoor vanuit de federale politie dat ze bepaalde dossiers niet meer kunnen draaien omdat er te weinig gespecialiseerde speurders zijn. Ook bij het openbaar ministerie is het een voortdurend gevecht om met de mensen die we hebben, het werk te kunnen doen.”

“Maar er vallen altijd gaten. Dat heeft uiteraard zijn impact op de doorlooptijden van gerechtelijke onderzoeken.” Die is de laatste jaren verminderd van bijna anderhalf jaar naar ruim een jaar, maar de kentering raakt afgetopt. Daardoor dreigt de instroom opnieuw groter te worden dan de uitstroom, wat leidt tot achterstand.

“De gerechtelijke achterstand wegwerken is al sinds 2007 een prioriteit voor het college van procureurs-generaal”, zegt Liégeois. “De beste manier om dat te doen is door simpelweg aandacht te hebben voor de doorlooptijden. In mijn rechtsgebied (Antwerpen en Limburg, red.) is er een soort van digitaal stuurbord dat de status van alle dossiers bijhoudt. Als er een te lang blijft liggen, komt er een melding. Ons systeem heeft de hele papierwinkel afgeschaft en de efficiënte verhoogd.”

Gert Cockx van de politievakbond NSPV sluit zich aan bij Liégeois. “Door de besparingen op het personeel bij de gerechtelijke zuil van de federale politie, die de gerechtelijke onderzoeken voert, gaat er nu al heel wat knowhow verloren. Zeker voor de meer complexe dossiers, zoals die rond fiscale fraude, is dat zeer negatief.”

Bron » Gazet van Antwerpen