Onderzoeksrechter laat vermeende afpersers van Anderlechtse cafébazen vrij

De Brusselse onderzoeksrechter Anciaux heeft vrijdag beslist om voormalig gangster Claude Silverans onder voorwaarden vrij te laten. Dat meldt zijn advocaat en wordt bevestigd door het Brusselse parket. De 44-jarige Silverans zat sinds eind november in de cel omdat hij ervan verdacht werd een aantal cafébazen rond het De Lindeplein in Anderlecht af te persen. De man zelf heeft alle beschuldigingen steeds ontkend en een vermeende handlanger heeft hem ook vrijgepleit.

Claude Silverans vloog eind november achter de tralies op verdenking van afpersing. Hij werd ervan beschuldigd verschillende cafébazen rond het De Lindeplein in Anderlecht onder druk gezet te hebben om hem in te huren om hun café te beschermen. Het Brusselse gerecht verdacht er hem ook van achter de brandstichting in café ‘Le Jury’ op het De Lindeplein in Anderlecht te zitten, in de nacht van 7 op 8 oktober 2012.

De dader van die brandstichting, de 27-jarige Dany D., werd ook opgepakt en aangehouden. De man bekende, maar hield steeds vol dat hij voor eigen rekening had gehandeld. Ook de cafébazen rond het De Lindeplein zouden geen belastende verklaringen hebben afgelegd tegen de voormalige gangster.

Begin maart liet de Brusselse raadkamer Silverans al eens vrij onder voorwaarden maar die beslissing werd door de kamer van inbeschuldigingstelling ongedaan gemaakt. Vrijdag besliste onderzoeksrechter Anciaux dan om de man onder voorwaarden vrij te laten. Silverans moet onder meer zijn werk als glazenwasser hervatten en mag niet op het De Lindeplein komen.

Bron » De Morgen