Driehonderd fraudezaken vergaren stof

Het Brusselse parket kampt met een achterstand van 296 onderzoeksdossiers over grote fraudes en andere financiële criminaliteit. Dat komt overeen met 1.474 kartonnen dozen vol documenten, bevestigt parketwoordvoerder Jos Colpin in De Tijd. Terwijl de bijna 300 zware dossiers stof liggen te vergaren, moet de onderbemande, tienkoppige financiële sectie van het Brusselse parket nog 3.000 lopende onderzoeken in goede banen leiden.

Experts noemen de situatie een ramp. Volgens De Tijd werkt het Antwerpse parket al sinds 2002 aan het wegwerken van een achterstand van zo’n 70 financiële dossiers. In Brussel is de achterstand dus ruim viermaal groter. Met minstens evenveel magistraten als in Brussel en de hulp van het parket-generaal is de achterstand in Antwerpen pas recentelijk weggewerkt. Het Brusselse parket werkt samen met het parket-generaal en de minister van Justitie, Jo Vandeurzen, aan een actieplan om de torenhoge achterstand weg te werken, weet De Tijd.

Waarschijnlijk krijgt het parket versterking van het parket-generaal. Vandaag keurt de plenaire vergadering van de Kamer waarschijnlijk een wetsvoorstel goed zodat een parlementaire onderzoekscommissie de “systematische verjaring van fraudezaken” onder de loep kan nemen. Het wetsvoorstel verwijst naar beruchte oude, Brusselse fraudedossiers zoals de KB Lux-affaire uit 1996.

Bron » De Morgen