Honderden fraudezaken gered van verjaring

Het Brusselse parket zal zijn historische achterstand van ruim 300 dossiers van financiële criminaliteit tegen juli volledig hebben weggewerkt. Dat heeft parketwoordvoerder Jos Colpin aan De Tijd gemeld. Zo komt dus een einde aan bijna twintig jaar manke vervolging van fraudeurs, witwassers en oplichters in de hoofdstad. Er was een achterstand gegroeid van meer dan 1.500 kartons vol documenten uit al jaren afgesloten onderzoeken.

Maar tijdens de paasperiode van vorig jaar kreeg de financiële sectie van het parket versterking om de oude dossiers eindelijk te verwerken. Dat paste in een actieplan van toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen. Op 31 december was al bijna twee derde van de kartons verwerkt, stelt het parket nu. In ongeveer twee op de drie dossiers zullen de verdachten nog worden gevolgd. De rest van de dossiers is ook verwerkt maar ze bleken te oud om ze nog te kunnen redden van de verjaring.

Het gros van de dossiers gaat over grootschalige belastingfraudes, zoals btw-carrousels die de Belgische schatkist miljoenen hebben gekost. Er zitten ook politiek gevoelige dossiers tussen, zoals over de coltantrafiek van Congo naar België. Ook met de aanhoudende toestroom van nieuwe dossiers, zal de financiële sectie van het Brusselse parket geen nieuwe achterstand creëren, zegt de chef van de sectie, Paul Dhaeyer.

Bron » De Morgen