Brussels gerecht krijgt topteam fraudejagers

Al decennia worden de financiële criminaliteit en zware fraude in Brussel allesbehalve efficiënt aangepakt, maar de nieuwe procureur-generaal van Brussel, Johan Delmulle, wil dat probleem oplossen met een nooit eerder geziene ingreep.

Er komt een team van 15 magistraten. Die komen zowel van de parketten bij de rechtbanken van eerste aanleg als van het parket-generaal bij het Brusselse hof van beroep. Dat schrijft De Tijd.

Delmulle wil dat de Brusselse openbare aanklagers veel sterker staan tegen de peperdure advocaten die witteboordencriminelen kunnen inzetten om fraudezaken te torpederen. Vijftien magistraten zullen elk dossier voortaan van A tot Z afhandelen: ze zullen zowel de procedures in eerste aanleg als die in beroep volgen.

Nu gaat er heel veel tijd verloren omdat elke keer een andere, hogere magistraat de zware financiële dossiers opnieuw moet instuderen zodra er een procedure bij het hof van beroep is beland. Dat is een volstrekt nutteloze rompslomp omdat het standpunt van het openbaar ministerie toch niet verandert.

Bron » De Morgen