Liégeois: “Politiek immobilisme wurgt rechtstaat”

“Door het politiek immobilisme van de jongste jaren komt de rechtstaat in een wurggreep. We stevenen regelrecht af op een leegte van gezag.” In deze scherpe bewoordingen hekelde de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois, in bijzijn van minister van Justitie Stefaan De Clerck, de politiek in zijn rede ter gelegenheid van de opening van het gerechtelijk jaar. “Hoelang gaan jullie ons geduld nog op de proef stellen?”, zo zegde hij in het latijn met een verwijzing naar de Romeinse redenaar Cicero.

De Antwerpse procureur-generaal was boos omdat er bij gebrek aan parlement en regering geen beslissingen voor justitie genomen kunnen worden. “Het portret van de politiek lijkt steeds meer op dat van Dorian Gray. Het wordt elke dag iets lelijker. We zijn in een totaal immobilisme terecht gekomen. Ieder jaar moeten wij dezelfde dingen opnieuw vragen maar er verandert niets.”

“Telkens iets zou kunnen veranderen valt de regering of is er geen geld. In oktober zullen de procureurs-generaal al voor de vierde keer een nota met diverse fouten in recente wetten overhandigden aan het parlementair Comité voor wetsevaluatie. Maar nog nooit nodigde dit virtueel orgaan ons uit om die nota’s toe te lichten. Ondertussen groeit de straffeloosheid. Dat kan niet blijven duren.”

Liégeois wil bovendien snel een wettelijk kader om de videoconferenties uit te breiden naar strafzaken. Nu wordt daarmee in burgerlijke zaken geëxperimenteerd tussen Antwerpen en Hasselt. “Maar het zou ook erg nuttig zijn om bepaalde strafzaken vanuit de gevangenis per videoconferentie te organiseren. Daarvoor moet de wet veranderen.”

Liégeois wil voorts dat het parket een strafzaak in alle fasen van het geding door een minnelijke schikking kan afhandelen, maar ook daarvoor moet de wet worden herzien. En dan is er nog de wet op de bijzondere opsporingsmethoden, die sinds 2007 al moet worden veranderd omdat de werking met informanten te moeilijk verloopt. Ook hier blijft het parlement in gebreke. Ook de lang beloofde steundienst van dertig mensen voor de parketten blijft uit, hoewel de wet hiervoor is gestemd. Maar de uitvoering bleef uit door de val van de regering.

Bron » Gazet van Antwerpen